Proiecte finalizate

Mai jos vă pune la dispoziţie o descriere şi câteva fotografii de la proiectele pe care le-am finalizat până în prezent, în ordine cronologică.

1. Let’s Do It, Romania ! – 3 edții – 2010-2012

Let`s Do It, Romania! este cel mai mare proiect de implicare socială din România care ş-a propus curăţarea ţării de deşeurile din afara oraşelor într-o singură zi! Implementat la noi în ţară începând cu anul 2010, după modelul Estoniei, în prezent  LET`S DO IT ! este o mişcare globală.

Originile Grupului pentru Educație și Ecologie Argeș se găsesc în grupul de tineri voluntari care au organizat în județul Argeș „Let`s Do It, Romania!” – 2010. An în care am reuşit să mobilizăm cca. 11 000 de argeşeni şi să colectăm din natură 18 600 saci cu deşeuri, pe 25 septembrie – Ziua Naţională de curăţenie.

În 2011, pe 24 septembrie în județul Argeș au participat peste 12 300 de voluntari care au strâns peste 20 000 de saci cu deșeuri din mormanele de indiferență. Dintre acestea peste 8600 de saci au fost cu deșeuri reciclabile. Toate deşeurile au fost transportate la Depozitul Ecologic de la Albota sau au fost direcţionate spre reciclare şi co-incinerare.

Pentru promovarea mesajului si a zilei de curatenie am organizat mai multe evenimente:

– stand de promovare în cadrul Târgului de meserii organizat la Jupiter City (2010), printre altele copii au învățat sa – selecteze deșeurile reciclabile;
– standuri de promovare în cetrul orasului prin care am transmis mesajul ecologic si de prevenire prin colectarea selectivă;
– Let’s Bike It! (3 editii in 2011) – un eveniment de cartare a mormanelor de deșeuri pe bicicletă la care au participat cca. 40 de bicicliști.

În 2012 „Let’s do it, Romania!” a fost organizat pe 12 mai sub egida LET`S DO IT ! WORLD. A avut o componentă importantă calitativă şi am reuşit să mobilizăm peste 5.600 de voluntaricare au strâns peste 6.500 de saci cu deșeuri din zonele turistice şi de picnic. Ziua de curăţenie a fost urmată de acţiuni de educare şi informare pentru tineri.

Peste jumătate din numărul de voluntari argeșeni au fost elevi și tineri, iar în proiect au fost mobilizați voluntari din 101 localităţi ale judeţului (comune şi oraşe).

Le mulțumim tuturor voluntarilor și sperăm ca prin exemplul dat de implicarea lor, numeroși argeșeni vor deveni conștienți de importanța unui mediu înconjurător curat, importanța colectării selective și a depozitării deșeurilor doar în spațiile special amenajate – coșuri de gunoi, pubele și platforme amenajate.

Bugetul celor 3 editii a fost de peste 40 000 Ron, în mare parte în produse și servicii necesare implementării proiectului.

Echipa de Organizare:

Coordonator judeţean „Let’s Do It, Romania!” 2010 si 2011 – Georgiana Curea
Coordonator judeţean „ Let’s Do It, Romania!” 2012 – Marin Toma
Din echipa de organizare au facut parte peste 30 de voluntari implicati pe departamente.

În Argeș proiectul a fost susţinut financiar de companii precum:

CAROLI FOODS, CEZ, AUTOMOBILE DACIA, AUCHAN PITEȘTI, JUPITER CITY, SOTA GRUP, TOYOTA PITEȘTI, PROINTERMED, NESADI PROTE,  FEDCOOP, Spider Holding, Vulturul & Company, Lucky Tour.

Instituţii partenere :

Instituţia Prefectului de Argeş, Consiliul Județean Argeș, Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Pitești, Garda de Mediu Argeş, Administrația Bazinară Argeș-Vedea, Direcția Silvică, Jandarmeria Argeş, Inspectoratului Școlar Județean Argeș

Agenţi economici de salubritate:

Salubritate 2000 SA, Salubris, Financiar Urban, Edilul CGA, Construcții şi Reparații Mioveni, ADP Mioveni, Transarg CAG  98.

Colectori de reciclabile:

Gamicom Group, Replast Proplast, Total Racolav, Mondo şi Gerocri.

Alţi parteneri pe partea de management al deşeurilor:

A.D.I. Servsal Argeş – asigură managementul judeţean al deşeurilor
Ecovalor – oferă soluţii inovatoare de management al deşeurilor
SOTA Grup – societate de preluare a responsabilităţii în managementul deşeurilor

Cincopa WordPress plugin

2. Plantăm fapte bune în România – 2011-2012

„Plantăm fapte bune în România”  este un proiect naţional care are misiunea de a mobiliza societatea, mediul public, privat şi mass media pentru a proteja şi crește păduri. Acţiunile de împădurire vor contribui la creşterea suprafeţei acoperite cu păduri din România, acest lucru fiind realizat respectând normele tehnice în domeniu (proiecte tehnice, monitorizarea până la declararea reuşitei finale). Harta tăierilor de păduri va furniza informaţii despre pădurile existente, pe baza imaginilor satelitare şi implicarea civică a cetăţenilor în raportarea şi verificarea legalităţii tăierilor de păduri.

„Plantăm fapte bune în România” se adresează publicului avizat în domeniu (ONG-uri de mediu, turism, cluburi / şcoli de ghizi) dar şi publicului sensibil la problematica pădurilor (turişti, studenţi la silvicultură / geografie, cititori de presă de specialitate – explorări / descoperiri naturale).  Beneficiarii directi sunt în primul rând comunităţile locale care vor putea beneficia de resursele de lemn în mod sustenabil, cât şi de celelalte funcţii ale pădurilor. Un al doilea beneficiar direct îl constituie instituţiile care administrează păduri: acestea vor putea avea o imagine mai clară asupra anvergurii problemei cât şi aliaţi în asigurarea unui management forestier responsabil. Un beneficiar în sens larg este societatea în ansamblu prin conştientizarea valorii ecosistemelor forestiere din România.

Proiectul a început în primăvara anului 2011 şi până în prezent au fost împădurite aproximativ 19ha în localităţile Armăşeşti (Ialomiţa), Tigveni (Argeş), Tăureni (Mureş), Ardud (Satu Mare), Livezile şi Dudeşti Vechi (Timiş).

Grupul pentru Educaţie şi Ecologie Argeş  este organizatorul judeţean al proiectului încă de la începutul acestuia.  În luna aprilie 2011, împreună cu Direcţia Silvică Argeş, am realizat pilotul proiectului împădurind 1ha de teren în com. Budeasa cu puieţi de stejar roşu şi paltin.  În vara anului 2011, G.E.E.A. a încheiat un parteneriat cu Consiliul Local Tigveni pentru împădurirea unei suprafeţe de aprox. 2ha afectată în trecut de procesul de alunecare de teren şi cu Institutul pentru Cercetări şi Amenajări Silvice Argeş pentru realizarea memoriului tehnic pe baza căruia se va realiza plantarea. De asemenea, Direcţia Silvică Argeş asigură partea de consultanţă tehnică pentru acţiunile propriu zise.

În 5 noiembrie 2011, 7 şi 28 aprilie 2012, Grupul pentru Educaţie şi Ecologie Argeş a împădurit cele aprox. 2 ha de teren cu 9000 de puieţi de gorun şi frasin. La cele trei acţiuni de împădurire au participat circa 600 de voluntari din Argeş şi Bucureşti, precum şi numeroase companii (Provident, Dr. Oetker, Holcim-Ecovalor, Adobe, Danone, Orange, Avon, Bitdefender) la care s-au adăugat voluntari ai Jandarmeriei Argeş.  În aceasta vara,

Primele acţiuni de întreţinere au fost deja realizate cu ajutorul voluntarilor de la Penitenciarul Colibaşi, în data de 26 iulie 2012. Proiectul va continua încă 5 ani până la declararea stadiului de masiv.

Coordonatori proiect: Diana Livezeanu, Marin Toma

Parteneri instituționali: Primăria Tigveni, Prefectura Argeș, Institutul pentru Cercetări și Amenajări Silvice Pitești, Direcția Silvică Argeș, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Direcția pentru Sport și Tineret Argeș.

Finanțatori: Dr. Oetker, Holcim-Ecovalor, Asociația EcoAssist.

 

3. Mai mult verde în Costești -Campanie de Lobby si Advocacy -2011-2012
verdeincostesti.blogspot.com/

Problema spatiilor verzi – care sunt solutiile pentru un oras mai sanatos?

Scopul proiectului a fost organizarea unei audieri publice şi a unei campanii de lobby pentru creşterea suprafeţei de spaţiu verde din oraşul Costeşti, judeţul Argeş.
Proiectul a început cu creerea unei alianţe, realizarea documentaţiei şi a motivaţiei audierii publice (citeşte aici motivaţia).
Conform OUG nr. 114/2007, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 m2/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013. În 2011, oraşul Costeşti avea 8,6mp spaţiu verde/locuitor.  Audierea publică a avut ca scop colectarea de idei de la cetăţenii oraşului:
• Cum poate fi abordată problema spaţiilor verzi din oraşul Costeşti într-un mod durabil şi sustenabil? Cu ce ar trebui inceput şi ce recomandări aveţi pe termen lung?
• În ce masură sunteţi de acord cu proiectul propus de Primaria Costeşti pentru amenajarea spatiilor verzi? Ce ar mai trebui adăugat/schimbat?
• Care ar fi  soluţiile benefice pentru extinderea spaţiului verde?
•  Care ar fi sursele complementare de finanţare a lucrărilor pentru extinderea spaţiului verde din oraşul Costeşti?
•  Cum ar trebui sa se implice comunitatea într-un proiect de pastrare şi extindere a spaţiilor verzi?

Audierea Publica a avut loc, joi, 08 decembrie 2011, intre orele 14:00–16:00 la Primaria Costeşti, in Sala Mica de Şedinte. Ş-au exprimat ideile 15 reprezentanţi ai comunităţii locale şi pe baza depoziţiilor acestora s-a întocmit un raport care a stat la baza campaniei de  lobby.

Restaurarea şi crearea de noi parcuri în oraşul Costeşti, un numar mai mare de coşuri de gunoi şi băncuţe de odihnă, au fost principalele rezultate ale campaniei de lobby.

Echipa de organizare:

• Eric CUREA,  GEEA – manager
• Georgiana CUREA,  GEEA – coordinator comunicare şi evenimente
• Ionuţ NEACŞU,  Asociaţia Sprijin Pentur Viaţă – coordinator logistică
• Emilia MATEESCU, Dreptatea 2010– coordinator financiar

Comisia de experţi:
• Eric CUREA – managerul grupului de iniţiativă şi membru fondator în GEEA
• Claudiu ȘUŢAN – asistent universitar drd. al Universităţii din Piteşti şi Secretar Ştiintific al Asociaţiei Studenţeşti INGMED,
• Cosana IVANOVICI – arhitect peisagist.

Bugetul proiectului a fost în jur de 2000 Ron, sala pentru audiere ne-a fost  ofertiă de Primaria Costeşti.

Cincopa WordPress plugin

4. Ziua Mediului la Dârmăneşti – 3-5 iunie 2011

În perioada 3-5 iunie 2011 am organizat un proiect de educare și implicare a copiilor din comuna Dârmăneşti prin organizarea unui seminar de protecţia mediului intitulat “Respectă natura și te va respecta și ea!” și a unei acțiuni de ecologizare. Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Pitești.

La seminarul despre natură, poluare și biodiversitate, susținut pe 3 iunie, au participat cca. 120 de elevi de la cele trei școli din comună (de la grădiniţă până în clasa a opta). Activitatea de ecologizare a avut loc pe 5 iunie și au participat 99 de voluntari – elevi și părinți, cadre didactice și voluntari G.E.E.A. S-au colectat selectiv 174 de saci de deșeuri de pe albia râului Doamnei, din curtea școlii și din alte zone verzi din comună. După finalizarea acţiunilor, voluntarii au participat la o serie de jocuri nonformale și au fost premiați.

Cincopa WordPress plugin

5. Atelierele GEEA – 2012

Proiectul a fost organizat în cadrul programului național „Şcoala Altfel” (2-6 aprilie 2012) și a avut ca scop conştietizarea tinerilor cu privire la colectarea selectivă, reciclare şi idei de eco-obiecte realizate din materiale reciclabile, precum şi educaţie ecologică aplicată.

Au fost organizate trei seminarii interactive la  Colegiului „I.C. Brătianu”, Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” și  Scoala nr. 8 Trivale, in mai multe părți:
– o parte teoretica în care eleviilor le-a fost prezentat un material despre Reducere, Refolosire și Reciclare. Pe parcursul prezentarii elevii s-au implicat activ cu raspunsuri la intrebari;
– în a doua parte elevii au învățat cum să ralizeze obiecte din materiale reciclabile si au realizat impreuna cu lectorii diverse obiecte din hartie refolosita (tablouri, suporti de creioane).
– a urmat o acţiune de conştientizare a locuitorilor din câteva blocuri din centrul Piteştilor; împărţiţi în echipe, elevii au mers la fiecare apartament şi în schimbul unui pliant şi a informaţiilor de ecologie, au solicitat ca aceştia să contribuie cu deșeuri reciclabile pe care elevii să le depoziteze la sfârşitul acţiunii în containerele speciale.

Inițiativa G.E.E.A.  a primit sprojinul cadrelor didactice și concursul elevilor care au participat ăn număr mate:
•  aprox. 60 de elevi din cadrul  Colegiului “I.C.Bratianu”
•  aprox. 40 de elevi din cadrul  Grupului Scolar “Mihai Viteazu”
•  aprox. 25 de elevi din cadrul Scolii nr. 8 Trivale.

Bugetul acțiunii a fost de cca. 1000 Ron, în natură transport, logistică și resurse umane.
Echipa de organizare:
•   Eric CUREA – inițiator și lector
•   Georgiana CUREA – inițiator și lector
•   Diana LIVEZEANU – organizator partea aplicată
•   Marin TOMA –  organizator partea aplicată
•  Beatrice BADESCU – organizator și lector

Cincopa WordPress plugin

6. Zilele Tineretului European -21 mai 2011, 26 mai 2012

G.E.E.A în colaborare cu Fundaţia Compartir, Asociaţia Youth&Future, AIESEC Piteşti, Centrul Europe Direct Argeş, Asociaţia Imago Mundi au organizat pe 21 mai 2011 evenimentul „Ziua Tineretului European”. Cei aproximativ 40 de tineri au participat la ateliere şi activităţi sportive care au promovat voluntariatul şi implicarea tinerilor în proiecte euripene. “Ce înseamnă sa faci voluntariat” și Elemente de constituire a unui ONG au fost susținute de voluntarii G.E.E.A.

În 2012, evenimentul a avut loc pe 26 mai, la sediul Fundaţiei Compartir din comuna Drăganu. Aproximativ 50 de tineri s-au implicat activ în cadrul atelierului de “Protecţia mediului, colectare selectivă şi reciclare” susținute de voluntarii G.E.E.A.

Cincopa WordPress plugin