Monitorizarea zonelor de picnic si informarea turistilor

Posted by: | Posted on: September 21, 2014

Ne plac drumetiile, sa mergem la picnic sau la un gratar in natura, sa ne bucuram de frumusetea peisajelor romanesti, de aerul tare de munte, de apele cristaline si de ciripitul pasarilor. Vrem ca in cele cateva zile libere sa ne relaxam si sa petrecem frumos alaturi de prieteni sau familie. Insa cand ajungem intr-un colt de natura sau o zona in care putem face un gratar realitatea este alta si gustul amar incepe sa apara. Suntem inconjurati de deseuri! Nu avem unde ne aseza pentru ca pe iarba sunt imprastiate dovezile de nesimtire ale celor care au fost acolo inaintea noastra. Daca cumva poienita este curate, surpriza apare cand mergem sa admiram imprejurimile. Multe deseuri sunt aruncate in padure, pe coastele abrupt incercand sa fie ascunse, pe marginea apelor curgatoare cu crezul ca “le va lua apa” si le va duce undeva …unde oare?…

Noi voluntarii GEEA credem ca se poate si altfel! Se poate sa mergem in natura si sa ne bucuram de splendoarea ei, nu sa vedem deseuri abandonate la tot pasul, deseuri care se vor biodegrada in sute de ani!  

Cu acest crez am initiat acum 3 ani, impreuna cu partenerul nostru, ADI Servsal Arges, un proiect de monitorizare a zonelor de picnic inca neamenajate in Arges, zone unde turisti din toate colturile tarii si chiar ale lumii campeaza vara pentru cateva zile sau saptamani si fac traditionalul gratar.

Anul acesta, voluntarii GEEA au monitor zonele unde se opresc turistii sa faca un gratar pe Trasfagarasan si zona de picnic neamenajata de la Cumpana, unde vin turisti cu rulota sau cu cortul si stau de la 3 zile pana la 2 luni.
Proiectul de monitorizare si informare a  turistilor s-a desfasurat in perioada 11 iulie – 1 septembrie 2014, pe parcursul a 8 week-end-uri am discutat cu peste 1400 de turisti, le-am dat saci de gunoi si pliante. Scopul proiectului a fost informarea turistilor din zona cu privire la colectarea deseurilor in saci si transporarea acestora in masina pana la containerele special amenajate aflate in localitatile din aval.

Alte fotografii gasiti pe pagina noastra de Facebook.

Din discutiile cu turistii a reiesit ca principalul motiv pentru abandonul deseurilor in natura este lipsa infrastructurii, este vina altora ca dupa ce s-au bucurat de un colt de natura il pangaresc lasand imprastiate deseurile – ambalajele produselor alimentare consumate de ei. Insa, uitandu-ne mai atent observam de fapt ca nepasarea crasa fata de tot ce ii inconjoara este motivul real al abandonului deseurilor in natura! Unii turisti, cred ca este datoria stratului sau poate a voluntarilor de mediu sa stanga deseurile abandonare de ei in natura.

In loc sa ne vaitam, sa dam vina pe infrastructura, institutii si stat, avem la indemana o solutie foarte simpla: Fiecare sa ne implicam si sa ne facem datoria noastra! Este datoria fiecarui om sa isi starnga deseurile in pungi sau saci de gunoi, ambalajele produselor consumate in natura in timp ce ne simteam bine trebuie sa ajunga intr-un container special amenajat pentru deseuri (cos de gunoi, pubela), colectate selectiv sau nu. Daca va ajuta, ganditi astfel: „merg la picnic cu un porbagaj plin de mancare si plec inapoi cu un sac de gunoi”, „fac o drumetie in natura cu un rucsac plin cu gustari si ma intorc cu cateva ambalaje”. Efortul pe care il veti face este foarte mic in raport cu efectele colosale asupra protectiei mediului!

Va oferim cateva sfaturi simple pentru a va face datoria mai usor:
1. Pliati ambalajele din hartie, compactati PET-urile si dozele de aluminiu pentru a ocupa putin spatiu intr-un sac;
2. Colectati separat resturile biodegradabile si legati bine la gura sacul ca sa nu miroase in masina;
3. Colectati deseurile rezultate in urma necesitatilor fiziologice (mersul la toaleta, igiena cu servetele umede), nu le lasati in natura daca nu aveti acces la o toaleta amenajata.

Aflati cum am incheiat acest proiect AICI.





Comments are Closed