Impresii si informatii dupa mobilitatea din Norvegia

Posted by: | Posted on: May 27, 2014

In perioada 12-15 mai 2014, reprezentantii Asociatiei GEEA au desfasurat proiectul de mobilitate „Parteneriat romano-norvegian pentru educatie ecologica si protejarea padurilor din Arges”, in cadrul Programului Fondul ONG in Romania – Fondul pentru Relatii Bilaterale. Voluntarii GEEA – Marin Toma – presedinte, Georgiana Curea – vicepresedinte si Eric Curea – manager de proiect – s-au intalnit cu reprezentantii Forestry Extention Institute – Skogbrukets Kursinstitutt din Norvegia – Bjørn Helge Bjørnstad – project manager si Sjur Haanshus – CEO – si au facut schimb de idei, au aflat informatii valoroase despre programul educational „Learning with the Forest”. Tot in cadrul intalnirilor au fost puse bazele unui parteneriat pe termen lung care, pentru inceput, va fi valorificat prin scrierea unui proiect comun.Din program, au mai facut parte, schimbul cultural, vizitarea pepinierei din Biri si a orasului Lillehamer. In cadrul pepinierei din Biri sunt crescuti puieti de brad si pin, precum si o specie decorativa de brad pentru Craciun. Impresionant este modul de depozitare pe timp de iarna al puietilor, controlul calitatii inainte de livrarea acestora si tehnologia utilizata pentru a creste in 2 ani un “pui de brad” dintr-o samanta. De asemenea, in apropierea pepinierei, exista si o instalatie, alimentata saptamanal cu aschii de lemn (resturi), care asigura energia termica pentru pepiniera, scoala si alte institutii din localitate.

Forestry Extension Institution este un ONG norvegian specializat in dezvoltarea unor programe de educatie forestiera care a elaborat mai multe proiecte ce au presupus implicarea activa a populatiei in constientizarea rolului padurilor in viata unei comunitati si in necesitatea protejarii lor. Principalul program national pe care il desfasoara este „Learning with the Forest”, inceput in 1983, ce se adreseaza elevilor si invatatorilor din scoala elementara. Programul abordeaza subiecte legate de padure ca spatiu natural ce are multiple functii:

  • Culturala – cum au interactionat oamenii cu padurea de-a lungul timpului,
  • Ecologica – cum padurea ofera o bogata biodiversitate, aer curat, echilibru climatic, sol imbunatatit si multe altele;
  • Economica – cum padurile ofera o multitudine de resurse si locuri de munca;
  • Sociala – cum oameni interactioneaza cu padurea in context social si pentru recreere.

Copiii sunt educati prin prezentarea tuturor aspectelor ce tin de functia economica, ecologica si socio-culturala a paduriilor pentru a mentine un echilibru intre acestea, deoarece ei sunt generatia care va lua decizii privind consumul responsabil, decizii politice sau vor fi proprietari de padure si lucratori in padure.

Mentalitatea norvegienilor include urmatorul crez “nici o zi fara activitati in aer liber si in natura”. Astfel, copiii, inca de la gradinita, sunt implicati zilnic in activitati outdoor, indiferent de vremea de afara, iar la scoala unele lectii se desfasoara in natura pentru a-i invata pe copii notiuni in conconcordanta cu mediul inconjurator: la ora de limba engleza, copiii invata denumirile plantelor, arborilor si animalelor din imprejurimi; la ora de matematica invata sa calculeze diametrul unui arbore si suprafata cubica a unui gramezi de busteni; la ora de literatura sa faca o compunere despre imprejurimi etc.

Pentru toate informatiile si impresiile in urma proiectul de mobilitate din Norvegia, reprezentantii Asociatiei GEEA va invita la o prezentare detaliata joi, 29 mai 2014, ora 11:00, la Prefectura Arges, sala 60. La aceasta intalnire sunt invitati reprezentantii ONG-urilor de mediu, reprezentantii institutiilor din Arges, jurnalisti, profesori si invatatori, precum si voluntari activi. Unul din obiectivele acestei intalniri este de a pune bazele unui parteneriat local pentru viitorul proiect de educatie forestiera.

Pagini web utile:

www.fondong.fdsc.ropagina oficiala a Fondului ONG in Romania va ofera informatii despre Granturile SEE,

www.skogkurs.no – Forestry Extention Institute – Skogbrukets Kursinstitutt,

www.leaf-internatinal.org – program international de educatie despre padure de unde se pot descarca materiale educative de suport despre padure,

www.forestpedagogics.eu – portalul contine informatii in concordanta cu politicile si ideile europene legate de padure, congrese pentru pedagogii in domeniul forestier.

 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG in Romania, program finantat de Granturile SEE  si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

 

Comments are Closed